English
Mindset

Krav Maga Hybrid, Hybrid Combat Systems en Eskrima trainen draait minder dan je zou denken om de techniekjes. Techniek is een middel om iets te bereiken. En dat 'iets' is altijd hetzelfde: veiligheid! Hoe je die veiligheid bereikt of handhaaft doet niet echt veel ter zake.

Krav Maga Hybrid draait dus niet om techniek, maar waar dan wel om?

Mindset maakt dat je naar het ziekenhuis moet of je weg vervolgt. Om dit te begrijpen moet je eerst weten welke typen agressie je tegen kan komen. Simpel gezegd verkeren personen die agressieve confrontaties opzoeken of initiëren in een van de onderstaande 'modes', gemoedstoestanden:

Fight Mode

Iemand die zich in 'Fight-mode' bevindt is niet zo gevaarlijk; er moet even een ego bevestigd worden. De schade beperkt zich tot een blauw oog, een scheve neus of wat schrammen. Heel vervelend maar veel meer zal er niet gebeuren. De strijd is ongewapend. Zijn er wapens voorhanden dan wordt ermee gedreigd; de agressor durft ze eigenlijk ook niet te gebruiken. Eigenlijk is ie alleen maar knap vervelend.

Combat Mode

Bevindt iemand zich in een 'combat-mode' dan hebben we een confrontatie van een heel andere dimensie. Wapengebruik is meer regel dan uitzondering en nu worden ze daadwerkelijk gebruikt. Een agressor die zich in 'combat-mode' bevindt deinst nergens voor terug, is zich niet meer bewust of negeert de consequenties van de schade die hij aanbrengt, realiteitszin is afwezig. Stopt ook niet na een paar stevige klappen. Zijn doel is zijn slachtoffer ernstige schade toe te brengen. De gevolgen van zo'n actie zijn verschrikkelijk: geen volledig herstel, niet zelden overlijden de slachtoffers als gevolg van dergelijk geweld. Het gevaarsniveau verschilt wezenlijk en daar trainen we ook nadrukkelijk op met stressdrills en scenarios waarbij je meerdere tegenstanders hebt.